BENGT HOFFNER
Biografi
Jag är född i Hallsberg 1946. Hela min barndom tillbringade jag i Kumla och Hällabrottet där min mormor lärde mig dom första ackorden på gitarr. 1959 gifte min mor om sig och jag blev adopterad med efternamnet Edqvist. Vi flyttade till Surahammar och det var här som mitt verkliga musikintresse började. Mycket tack vare två fantastiska personer, musikläraren och dirigenten Nils-Erik Fjellström och min gitarrlärare Lilly Larsson. 1965 kom jag in på Musikhögskolan Ingesund utanför Arvika. Året därefter började jag på Musikhögskolan i Malmö där jag fick en gedigen utbildning i klassiskt gitarrspel av Per-Olov Johnson. 1968 tog jag min gitarrpedagogiska examen.
Från 1970 till 1995 undervisade jag som gitarrlärare på Västerås musikskola. Men under hela 70-talet turnerade jag mycket med min kollega Börje Sandquist. Vi kallade oss rätt och slätt ‘Bengt & Börje’ och under denna period gjorde vi många TV och radioframträdanden och även musiken till filmen ’Jag är Maria’. Tre LP-skivor hann vi också med.
Under 70-talet och 80-talet spelade jag dessutom luta i Westra Aros Pijpare. En grupp som specialiserar sig på gammal musik. Många somrar på Vadstena Akademi och även Norrlandsoperan.
Jag började även att tonsätta våra svenska poeter under samma tid. Ferlin, Fröding, Karlfeldt, Ekelöf, m.fl. I traditionell visstil. Jag har ju mina rötter där från början. Så 1991 ändrade jag mitt efternamn till min biologiske faders efternamn Hoffner.
Många av mina tonsättningar framfördes i Opus Incertum, en ensemble bestående av mig själv, Bertil Färnlöf (arrangör, keyboard, oboe), Anders Larsson (klarinett, saxofon), Clas-Göran Dahlberg (sång, dragspel) och Bengt Eriksson (bas).
Under hela 90-talet frilansade jag med egna program i kyrkor, bibliotek, folkhögskolor m.m.
1997 fick jag en gedigen fördjupningsutbildning för scenkonstnärer på HageGården i Brunskog. Master Class med bl.a. Håkan Hagegård.
Instrumenten jag ackompanjerar mig på är endera en 6-strängad Bolin-gitarr eller en 8-strängad Gummeson-gitarr.
Stipendier
Stipendium från Västmanlands Läns Landsting (1974 och 1999)
Stipendium från Västerås Kommun (1976, 1987 och 2002)
Stipendium från STIM (1977, 1985 och 1997)
Konstnärsbidrag från Konstnärsnämnden (1975, 1978, 1988, 1989 och 1996)
Fonogramproduktioner (LP o. CD)
”Diger Janke”. Bengt & Börje. Första LP-skivan. 1973. Polydor. 2379 078 STEREO.
”Glasblåsarns barn” B&B. Andra LP-skivan. 1976. Polydor. 2379 101 STEREO.
”Beethoven & Jon”. B&B. Tredje LP-skivan. 1979. Intersound AB. ISOLP 114. Musik till filmen ”Jag är Maria” av Karsten Wedel.
”… drömmar att leva”. Dikter av Gunnar Ekelöf tonsatta och framförda av Bengt Hoffner. 1998. MusiCant. Skivnr: MUCD 3839.
”Näckros och klockljung”. Musik av W.W. Glaser. Västerås stad. 2003.
VLT 15 mars 1997. Birgit Ahlberg-Hyse:
‘Hans akustiska gitarr var det enda ackompanjemanget och det var utsökt.’
‘Ja, han äger en stor originalitet, Bengt Hoffner, Ekelöfdikterna tolkar han med en sådan känslighet och närhet att musiken bär dikterna och tvärtom.’
‘Hoffner har en säker, uttrycksfull röst och hans gitarrspel är helt förtrollande. Ordet virtuos ska man vara försiktig med, men i det här fallet kan det användas.’
VLT 24 mars 1998. Torsten Lund:
‘Bengt är i många stycken unik artist. Att kalla hans framträdande för konsert är egentligen felaktigt. Han bjuder i stället åhöraren välkommen in i ett ”rum”, för att där, tillsammans med honom, uppleva stämningar och atmosfärer kring de personer respektive program handlar om.’
Bengt är berättaren, som för händelserna framåt och han illustrerar med lämpliga sånger till ett formidabelt ackompanjemang. Han blir aldrig högljudd eller påträngande, men hans budskap går hela tiden fram. Det är dramatiskt, sorgligt och nästan gripande.’
Fyra generationer
Min gitarrlärarinna Lilly Larsson var elev till
Emilio Pujol som var elev till Francisco Tárrega
1963 bildades Bergslagens Gitarrsällskap av två gitarrentusiaster, Sven-Erik Nylander och Holger Holmbäck. Jag fick äran att sitta i centrum av detta unika och kanske första gitarrsällskap i Sverige. Vår samlingsplats var Norrby teater i Fagersta. Bland de inbjudna gästerna vid sammankomsterna var bl.a. Nils Larsson (Banjo Lasse), Per-Olof Hedlund och Eva Möller. Först 1968 bildades SGLS (Svenska Gitarr- och Luta Sällskapet).